Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση εκπροσώπων της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ,κα. Καρασιώτου Παυλίνα

 

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, είχαν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, η Πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε, Μαρία Σωτηροπούλου, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Απόστολος Ζουμπουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Ματεμτζής,  για να συζητήσουν για την τεκμαρτή ασφάλιση των εργαζομένων στα κουρεία και κομμωτήρια.




Τα μέλη της Ομοσπονδίας κατέθεσαν αναλυτικά την πρόταση του κλάδου ζητώντας την κατάργηση της τεκμαρτής ασφάλισης των απασχολουμένων και την καταβολή εργοδοτικών εισφορών στο πράγματι καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, όπως αυτό προβλέπεται από τις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Μέχρι σήμερα αν και προβλέπεται η αμοιβή των εργαζομένων με βάση τον πραγματικά παρεχόμενο χρόνο της εργασίας τους, εντούτοις οι ασφαλιστικές τους εισφορές υπολογίζονται υποχρεωτικά επί του τεκμαρτού ημερομισθίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης η Πρόεδρος, Μαρία Σωτηροπούλου, αναφέρθηκε επίσης και σε ένα ακόμη καίριο αίτημα της Ομοσπονδίας, την ένταξη του κλάδου των κουρέων και κομμωτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το προεδρείο της Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε ανέλυσε τους κινδύνους που διατρέχουν οι κομμωτές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Μάλιστα μέσα από έρευνες διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι οι κομμωτές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Μυοσκελετικών Παθήσεων(ΜΣΠ) και αυτό διότι αρκετά καθήκοντα και πτυχές της εργασίας τους, όπως οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι επίπονες και στατικές στάσεις του σώματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων άκουσε με προσοχή τις θέσεις που εκφράστηκαν, αναλύοντας ωστόσο τους περιορισμούς της νομοθεσίας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων κυρίως στο ζήτημα των ΒΑΕ, τα οποία ήδη αποτελούν νομοθεσία από το 2011.  Για το θέμα των τεκμαρτών υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα μελετήσει επισταμένα  το θέμα, σημειώθηκε, όμως, ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί πιο ολιστικά, καθώς αφορά και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, και ως εκ τούτου απαιτεί την εκκίνηση ενός πιο γενικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων, ήτοι των εργοδοτών, ασφαλισμένων και ασφαλιστικού Φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου