Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Καταγγελία Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλει τη στάση της Κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. 42083/19.4.2022 «Τροποποίηση του άρθρου 2 «Αναγραφή προβλεπομένων ενδείξεων επί των μέσων ενημέρωσης των καταναλωτών (Πινακίδες κ.λπ.)», της υπουργικής απόφασης υπ' αρ. 91354/2017 ‘‘Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)’’ (Β' 2983).» (Β’ 2120/28.4.2022), με την οποία ρητά είχε  προβλεφθεί ότι τα επαγγελματικά προϊόντα πρέπει να φέρουν την ένδειξη «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ», με τρόπο ευκρινή και ευανάγνωστο, ενώ η πώληση στους επαγγελματίες γίνεται μόνο με την έκδοση σχετικού τιμολογίου με ταυτόχρονη επίδειξη βεβαίωσης συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων άσκησης του αντίστοιχου επαγγέλματος καθώς και νόμιμου πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας.

Καταγγέλλουμε το γενονός ότι εντελώς απροσδόκητα και αναιτιολόγητα, η κυβερνητική αυτή απόφαση ανατράπηκε, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε με ποιο σκεπτικό η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η πώληση επαγγελματικών ειδών κομμωτικής σε μη επαγγελματίες δεν συνιστά πλέον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία είτε των αγοραστών είτε των προσώπων στα οποία θα εφαρμοστούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, χωρίς την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία;

Καταγγέλλουμε το φλέγον ζήτημα  της ασφάλειας  των καλλυντικών προϊόντων επαγγελματικής χρήσης που κυκλοφορούν στην αγορά ευρέως, τα οποία αφενός προέρχονται από χώρες με χαμηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, αφετέρου δε, παρέχονται ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν από άτομα μη επαγγελματίες με ανυπολόγιστες συνέπειες για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Η Κλαδική Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε ήδη από το 2019 με σειρά επιστολών προς τους αρμόδιους φορείς ξεκίνησε συστηματικά τη διεκδίκηση του περιορισμού της κυκλοφορίας στην αγορά των επαγγελματικών καλλυντικών προϊόντων καθώς περιέχουν ουσίες επικίνδυνες και η χρησιμοποίησή τους από άτομα άσχετα με τον κλάδο των κομμωτών, δηλαδή μη επαγγελματίες κομμωτές μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών.

Η Ομοσπονδία μας δεν θα σταματήσει εδώ! Θεωρούμε αναγκαία τη συμπόρευση και την κοινή δράση με κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που αγωνίζεται για την ικανοποίηση αιτημάτων που είναι δίκαια. Όσο πιο πολλοί, τόσο και πιο δυνατοί!

Γι’ αυτό καταθέσαμε την καταγγελία μας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να επιληφθεί επί του θέματος και να θέσει τους θεμιτούς περιορισμούς στην ελεύθερη διάθεση και όχι διακίνηση  των καλλυντικών προϊόντων επαγγελματικής χρήσης.

Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και θα εξαντλήσουμε κάθε αγωνιστικό μέσο, αλλά και κάθε νομική δυνατότητα. Καλούμε τους λοιπούς φορείς να μας στηρίξουν έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια και στον αγώνα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου